Frumuseţea este

L'amour


Orice iubire e ca un monodeism, voluntar la început, patologic pe urmă. - Camil Petrescu

O iubire mare e mai curând un proces de autosugestie … trebuie timp şi trebuie complicitate pentru formarea ei. De cele mai multe ori te obişnuieşti greu la început să-ti placă femeia făra de care mai târziu nu poţi trăi. Iubeşti mai întâi din milă, din indatorire, din duioşie, iubeşti pentru că ştii că asta o face fericită, îţi repeţi că nu este loial să o jigneşti, să înşeli atâta încredere. Pe urmă te obişnuieşti cu surâsul ei, aşa cum te obişnuieşti cu un peisaj.Şi treptat îţi trebuieşte prezenţa ei zilnică.Înăbuşi în tine mugurii oricăror prietenii şi iubiri. Toate planurile de viitor ţi le faci în funcţie de nevoile şi preferinţele ei.Vrei succese ca să ai surâsul ei.Psihologia arată că au o tendinţă de stabilizare stările sufleteşti repetate şi că, menţinute cu voinţă, duc la o adevărată nevroză. Orice iubire e un monodeism voluntar la început, patologic pe urmă.

De ce Camil Petrescu ?Nu ştiu.Pentru că este complex în limbaj şi profund în găndire, pentru că nu oboseşte descriind o succesiune de acţiuni, pentru că observă comportamentul uman.De ce iubirea ?Din nou, nu ştiu.Poate pentru că se apropie Valentines Day şi pentru că e prima dată, în 15 ani, când am făcut legătura între această sărbătoare şi sentiment.Şi poate pentru că s-a întâmplat să redescopăr acest autor acum.

Ce e iubirea ?

IUBÍRE, iubiri, s.f. - Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană de sex opus; relaţii de dragoste; amor, iubit1. ♦ Sentiment de afecţiune (şi admiraţie) pentru cineva sau ceva. – V. iubi.

Este un cuvânt din şase litere, utilizat pentru a defini ceva ce nu a fost definit cu exactitate în secole de existenţă şi apare în toate chipurile : trupească, senzuală, provocatoare, cinică, romantică.

Unde o găsim ?

În filme, în cărţi, în istorie, undeva în jurul nostru.Bineînţeles, la un moment dat ajungem să o cunoaştem şi noi sau ... să avem sentimentul că o cunoaştem.

Şi totuşi, ce-i o iubire ca s-o faci regulă casnică ?A se şterge pe picioare la uşă, a nu-şi înşela bărbatul ... Sună învechit şi demodat, însă într-un fel toţi ne ghidăm după aceleaşi principii sau, aşa cum îl numeşte şi Petrescu (în rolul sublocotenentului Gheorghidiu), un regulament de serviciu interior al conjugalităţii.

Şi totuşi, ce transformă iubirea într-o necesitate zilnică?

Bineînţeles, iubirea are la bază alte sentimente şi tocmai îmbinarea acestora duce la senzaţia complexă.Orgoliul de a fi iubit(ă) de celalalt-cealaltă poate duce, mai târziu, tocmai la dependenţa de persoana respectivă, ajungând într-un final ca ea/el să fie necesar(ă) unei existenţe.

M-am îndepartat de idee, am încercat să găsesc semnificaţii în spatele unor termeni şi, în final, m-am pierdut printre cuvinte şi fragmente de gânduri.Bineînţeles, nu am ajuns să vorbesc despre ceea ce mi-am dorit şi, bineînţeles, nu am reuşit să îmi explic de ce m-a fascinat atât citatul lui Camil Petrescu.

Definiţii ale iubirii

Iubirea e un pahar care trebuie băut, îl bei, te înconvoi de durere pe urmă te redresezi - Marin Preda

Iubirea este prin esenţă deschisă ca o floare de primăvară.Şi nu închide răcoarea tristeţii petalele acestei flori? Uneori învinge iubirea, alteori trisţetea... - Emil Cioran

Iubirea e cel mai înalt şi mai biruitor sentiment ce nu cunoaşte ziua de ieri şi nu se gândeşte la cea de mâine. NU o doreşte decât pe cea de azi, dar pe aceasta o vrea întreagă şi fară să-i pese de nimic.

Iubirea e un castel clădit pe iluzii. Orice vorbă spusă mai cu putere îl cutremură sau îl dărâmă.

Caracterul iubirii adevarate are multe asemănări cu copilăria: necugetarea, imprudenţa, risipa, râsul şi plânsul sunt aidoma. - Balzac

1 comentarii:

Anonim spunea...

e printre citatele mele preferate..foarte frumos articolul tau,ai incercat sa descrii intr-un mod cu totul deosebit si totusi real sentimentul de "dragoste".oricum e greu de dat o definitie ce maine nu mai esti sigur ca mai e valabila

Trimiteți un comentariu